Ak sa Frešo stane šéfom SDKÚ, za podpredsedníčku by chcel Žitňanskú

19.04.2012 Bratislava

Bratislava 19. apríla (TASR) - Ak sa šéf Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo stane predsedom SDKÚ-DS, jeho protikandidátka v boji o najvyšší stranícky post Lucia Žitňanská bude prvá, ktorej ponúkne funkciu podpredsedu. Tú zastáva aj dnes. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal Frešo po tom, ako oficiálne oznámil svoju kandidatúru.
Voči iným kandidátom sa nechce vymedzovať, no svoju ponuku aj v oblasti komunikácie považuje za lepšiu ako je Žitňanskej. Podpredsedníčku a exministerku spravodlivosti si váži, oceňuje aj jej predvolebné vyhlásenie, že ak získa podporu voličov, bude kandidovať za predsedu SDKÚ-DS. "Urobila veľmi správne rozhodnutie, ktoré pomohlo SDKÚ-DS dostať sa cez 5 percent," povedal.
Frešo nepovedal, či by chcel byť v tíme Žitňanskej, ak by bola vo voľbe predsedu úspešná ona. Poznamenal len, že so Žitňanskou spolupracoval a aj spolupracuje. Svoj tím si má podľa Freša Žitňanská v prípade úspechu vybrať sama. On v tom svojom chce mať veľmi silno zastúpené regióny. O ich priazeň sa uchádza aj teraz. "Nechcem získať podporu tak, že budem chodiť po poslaneckom klube a ponúkať funkcie. Moja cesta nie je o tom, že budem za podporu niečo ponúkať," uviedol s tým, že ponúka svoju predstavu o fungovaní strany a aj na jej základe má členská základňa na straníckom kongrese 19. mája rozhodnúť.
Šéf BSK nevidí problém v tom, že zastáva viaceré funkcie. Okrem toho, že šéfuje kraju, je aj poslanec Národnej rady SR. V súvislosti s tým, že ako predsedovi SDKÚ-DS by mu pribudla ďalšia funkcia, uviedol, že aj premiér Robert Fico je predseda strany. "A spravuje viac ako ja ako župan," poznamenal Frešo s tým, že stranícka funkcia je navyše neplatená. Za dôležitejšie ako funkcie považuje pohybovať sa medzi ľuďmi. To sa dá podľa neho aj keď zastáva viac postov.
Na otázku, či je pravda, že ďalší nádejný kandidát na šéfa SDKÚ-DS poslanec Viliam Novotný sa má v prípade kandidatúry napokon vzdať v prospech Freša, uviedol predseda BSK, že to nie je pravda. Frešo neverí, že by Novotný niečo také potvrdil. "Toto je ten typ politiky, voči ktorej sa chcem vymedziť. Nech príde sem ten človek, ktorý to povedal, a nech to normálne povie," vyhlásil Frešo. V súvislosti s prípadnými zmenami stanov uviedol, že nie stanovy SDKÚ-DS prehrali voľby. Bolo to podľa neho odtrhnutie sa od občanov a neschopnosť vládnuť. Zmenu stanov dnes považuje za terciálnu záležitosť.
O novom vedení SDKÚ-DS rozhodnú delegáti straníckeho kongresu. Uskutoční sa 19. mája v Banskej Bystrici. Doterajší šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda 12. marca informoval, že sa nebude na straníckom kongrese uchádzať o post predsedu. Dôvodom je nepriaznivý volebný výsledok jeho politického subjektu. Podporu vyjadril Žitňanskej.
 

Vyberte región